Welkom

Dit is de weblog van Kennisteam Jeugd van basisbibliotheek Theek 5. We gaan hem in de eerste plaats gebruiken als instrument bij onze 23 Dingen-cursus. Achteraf zullen we bekijken in welke mate we hem kunnen inzetten voor de dagelijkse werking van het kennisteam.

Hier zullen telkens de dingen geplaatst worden die we die week onder handen zullen nemen. Ik zal ook proberen om er wat uitleg bij te plaatsen.

Succes!

woensdag 14 januari 2009

Ding 1 t/m 3

Ding 1: Kennismaken met Web 2.0 en 23 Dingen


In Ding 1 geven ze een korte inleiding over wat Web 2.0 is en hoe ze in de cursus 23 Dingen te werk zullen gaan.

Web 2.0: = het sociale internet. Vroeger werd op het internet via een website informatie gegeven aan de gebruikers van het internet. Web 2.0 is veel interactiever. De gebruikers kunnen zelf informatie op websites plaatsen. De bibliotheekcatalogus is een typisch web 1.0 voorbeeld. Sinds kort heeft onze catalogus echter ook web 2.0 eigenschappen. Mensen kunnen zelf hun oordeel over een boek op de catalogus plaatsen. Web 2.0 is er ook op gericht om mensen met elkaar in contact te brengen. Voorbeelden hiervan zijn sites als Facebook en Hyves.

23 Dingen: In de workshop komen 23 web 2.0 dingen aanbod. De bedoeling is dat men op zelfstandige basis deze 23 dingen leert kennen door eens van alle mogelijkheden te proeven. In principe heb je er geen begeleider bij nodig. Wij zullen je natuurlijk WEL zo goed mogelijk proberen te begeleiden. Ik heb voor vragen een Forum opgericht (http://kennisteamjeugd.bbforum.be/). Daar kan je per Ding je vragen kwijt. Als je daar je vragen stelt en ik het antwoord geef, is meteen iedereen ermee geholpen. Het is natuurlijk ook mogelijk om elkaar op het forum raad te geven. Heb je toch liever dat niet iedereen je vraag kan meelezen, kan je ook altijd een mail naar me sturen (kurt.verlooy@gmail.com) of bellen 013-507 83 51. Als je mailt, gebruik dan steeds je Gmail-adres dat je in Ding 2 gaat maken. Ik zal ook steeds naar dat adres sturen.


Lees even de info over Ding 1 op http://www.23dingen.nl/?p=13 en bekijk het filmpje.

Kijk eens aan! Het eerste Ding is al achter de rug!


Ding 2: Richt je eigen weblog in en plaats je eerste bericht

En nu gaan we echt aan de slag. Een typisch voorbeeld van een Web 2.0 tool is een weblog, letterlijk vertaald een dagboek op het internet. Een weblog of blog is oorspronkelijk ontwikkeld om nieuwtjes (over jezelf of over een bepaald onderwerp) op het internet te publiceren. Deze nieuwtjes worden chronologisch boven elkaar gepubliceerd en enkel de laatste (meestal een 7-tal) berichtjes worden getoond. Als er een nieuw berichtje op geplaatst wordt, verdwijnt het oudste berichtje van de voorpagina (je kan het oude berichtje nog wel terugvinden in het archief). Ondertussen zijn er nog heel wat leuke dingetjes (widgets of gadgets genaamd) ontwikkeld die extra functies aan je weblog kunnen geven.

Wij gaan nu ook elk ons eigen weblog maken. Dit weblog zullen we dan gaan gebruiken om telkens van elk Ding het resultaat van ons werk te laten zien. Zo kan ik bijhouden hoe ver iedereen geraakt is. Maak dus van elk Ding een bericht op je blog waarin je kort vertelt wat je geleerd hebt. Dit hoeft niet uitgebreid te zijn.

We gebruiken http://www.blogger.com/ om onze blogs te maken. Er zijn ook nog andere programma's waarmee je een blog kan maken, maar ze werken allemaal op een gelijkaardige manier.

Stap 1: Maak een gmail-account. Om in Blogger in te loggen heb je een mailadres van Gmail (de mailserver van Google) nodig. Als je nog geen gmail-adres hebt, kan je er een maken op http://www.gmail.com/. Klik rechts op "aanmelden voor Gmail" en vul vervolgens het formulier helemaal in. Kies als adres jenaam23dingen@gmail.com (bijvoorbeeld kurt23dingen@gmail.com). Een tip: hou op een apart blad telkens goed je inlogcodes bij en probeer steeds hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Binnen de cursus 23 Dingen ga je immers dikwijls een account moeten aanmaken en het wordt heel verwarrend als je overal andere wachtwoorden gaat gebruiken. Als je anoniem wil blijven, kan je een fictieve naam invullen. Wanneer je de hele procedure doorlopen hebt, ben je eigenaar van een Gmail-adres. Hiermee kan je mails versturen en ontvangen, zoals met je Theek 5-mailadres. Inloggen kan je achteraf op http://www.gmail.com/ met je gebruikersnaam (bijvoorbeeld kurt23dingen@gmail.com) en wachtwoord (het wachtwoord dat je zelf gekozen hebt bij het aanmaken van je account).

Stap 2: Maak je eigen blog. Klik op http://www.blogger.com/ op de oranje pijl met als tekst "maak je eigen blog". Je zal zien dat je weer een formulier moet invullen (dit zal telkens terugkeren bij alle 23 Dingen). Als eerste moet je twee keer een emailadres invullen. Dat is het Gmail-adres dat je net aangemaakt hebt. Het wachtwoord dat je vervolgens moet invullen, kies je zelf, maar, zoals reeds gezegd, is het het slimste om hetzelfde te gebruiken als dat van je Gmail-account. De weergavenaam is de naam waarmee je op de blog vermeld wil worden. Hier kan je ook weer een fictieve naam gebruiken. En zo vul je alles in ... Je moet verder nog een naam voor je blog kiezen en een sjabloon (de vorm hoe je blog eruit zal zien).

Je kan zelf kiezen of je je blog rond een bepaald thema maakt (bijvoorbeeld http://willemsplace.blogspot.com/) of dat je hem puur gebruikt om er het resultaat van je huiswerk op te plaatsen. Binnen Kennisteam Jeugd zullen we later nog bekijken of en hoe we een weblog voor het kennisteam kunnen gebruiken.

Van je blog moet je 3 gegevens onthouden (opschrijven op je blad): de URL (het adres waarop je hem kan bekijken op internet; die eindigt bij blogger altijd op blogspot.com; bijvoorbeeld kennisteamjeugd@blogspot.com), je gebruikersnaam (je Gmail-adres) en je wachtwoord.

Om anderen naar je blog te laten kijken, moet je hen je URL geven. Wil je zelf iets aan je blog veranderen of toevoegen, moet je inloggen op http://www.blogger.com/ met je gebruikersnaam en wachtwoord.


Stap 3: Maak wat van je weblog. Als je ingelogd bent, zie je boven drie tabbladen: "berichten verzenden", "instellingen" en "indeling". Probeer alles eens uit en kijk wat je ervan bakt. Naast de tabbladen staat "blog weergeven". Daar kan je kijken wat het geworden is. Bij "berichten verzenden" kan je nieuwe berichten maken, maar ook oude berichten bewerken of verwijderen. Bij "instellingen" kan je algemene zaken veranderen, zoals de kleuren, je sjabloon, enz. Bij "indeling" kan je widgets/gadgets toevoegen. Voeg 3 widgets toe (bv. een YouTube-filmpje, foto's van Flickr, RSS).


Ding 3: Meld je weblog aan

Stuur via je pasgemaakte Gmail-adres een mailtje naar mij (kverlooy@theek5.nl) om het adres van je weblog (de URL) door te geven. Ik zal dan een link op deze algemene blog van het kennisteam plaatsen. Zo kunnen we eens bij elkaar gaan kijken. Lever ook reacties op elkaars blogs. Er is niets zo stimulerend als wat bemoedigende woorden!
Let op: Je moet je niet aanmelden bij 23 Dingen zoals het op hun website vermeld staat.


Zo de eerste (en de moeilijkste) Dingen zitten erop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten